Avondlezing

3 mei 2022

Themamaand 900 jaar Norbertijnen

Lezing door historicus & Norbertijn Johan De Pauw

INFO

Over dit event.

Alle activiteiten zullen met respect voor alle mogelijke veiligheidsmaatregelen georganiseerd worden (afstand bewaren, hygiëne van handen, stoelen, tafels en omgeving, dragen van een mondmasker…)

Opgelet! Verplaatst naar nieuwe datum: 3 mei 2022.

De geschiedenis van de abdij van Tongerlo: De stichting van de abdij van Tongerlo gaat terug tot het jaar 1130. Bijna 9 eeuwen lang zijn er reeds Norbertijnen aanwezig in Westerlo. Waarom deed Giselbert van Castelré een schenking om hier op de woeste Kempische gronden een abdijgemeenschap te stichten? Hoe is deze kleine stichting kunnen uitgroeien tot een zeer welvarend economisch en politiek machtscentrum in de regio? We vernemen meer over de lange geschiedenis van de abdij vanaf de stichting tot vandaag. Het zal een boeiend parcours zijn met hoogtes en laagtes, oorlogen die de abdij en zijn bezittingen teisterden, de vele bouwprojecten en de aankoop van kostbare kunstwerken. Denken we maar aan het beroemde topstuk : “Het laatste avondmaal” dat aangekocht werd als kunstwerk voor de gotische kerk. Zelfs het prijswinnend abdijbier gaat terug tot de stichting van de abdij toen er gronden met speciaal graan om bier mee te brouwen werden geschonken door Giselbert. De lokale abdij van Tongerlo heeft een ongelofelijke invloed gehad op onze regio. Zij heeft mee geholpen aan landbouwverbeteringen, scholing, parochiale zielenzorg, armenzorg, etc….. Tevens was de abdij een populaire werkgever.

Pater Johan De Pauw is lid van de abdijgemeenschap van Tongerlo. Als priester, historicus ( KUL ) en licentiaat toegepaste theologie heeft hij een grote kennis van de lokale geschiedenis van de abdij van Tongerlo. Hij heeft jarenlang de zeer populaire lessenreeks ”Abdijgeschiedenis van Tongerlo“ gegeven in het Westels Atelier. Momenteel is pater Johan actief als parochievicaris van Westerlo en Oevel. Eénmalig komt pater Johan nog eens terug met zijn erudiete kennis over de plaatselijke geschiedenis van de abdij omwille van het 900-jarig bestaan van de orde.

Event details

Locatie

Vesperzaal abdij Tongerlo

Start en einduur

19:30 - 22:00

Prijs

Leden: €15
Niet-leden: €20

Inschrijven voor

28 april 2022

Contact info

louis_heylen@telenet.be
0475 34 11 88

Onze andere events