Zondagmorgenlezing

18 september 2022

Rusland en het Westen – Spanningen en confrontaties leiden tot oorlog

Jan Balliauw

INFO

Over dit event.

Korte inhoud van de voordracht:

“In de lezing geef ik een overzicht van de relatie tussen Rusland en het Westen die op iets meer dan 20 jaar is geëvolueerd van opperbest naar superslecht. Na het schetsen van die evolutie ga ik dieper in op de huidige oorlog in Oekraïne die in wezen een culminatie is van de opgebouwde spanningen in de voorbije jaren”.

Wie is Jan Balliauw?

Nog in de tijd van het communisme was Jan een regelmatige

bezoeker van de Sovjet-Unie. Hij maakte er reportages voor de Nederlandse publieke zender VPRO- radio. Als correspondent in Sint-Petersburg en Moskou beleefde hij voor de Vlaamse publieke omroep VRT het uiteenvallen van de Sovjet-Unie van op de eerste rij.

Hij maakte mee hoe Rusland voor het Westen van een mogelijke partner evolueerde naar een onbetrouwbare buur. Zijn talloze reportages vanuit alle regio’s in Rusland, maar ook Kiev, Oost- Oekraïne, de Krim of uit de voormalige oorlogszones in ex-Joegoslavië maken van hem dé specialist van de Oost-Westbetrekkingen. Maar even nauwgezet volgt Jan de geopolitieke wendingen die de verkiezing van president Trump in de VS heeft veroorzaakt en waarschuwt hij voor de onzekere toekomst van West-Europa.

Jan heeft zijn ervaring als ‘grand reporter’ voor radio en tv ook te boek gesteld en voor de VRT maakte hij een indrukwekkende tv-documentaire over 20 jaar na het uiteenvallen van de Sovjet- Unie. Maar ook voor een livepubliek brengt hij de recente politieke geschiedenis van het Europese continent graag tot leven. Ook al is dit verslag niet erg geruststellend voor onze kleine landen, het blijft in elk geval een bijzonder boeiende ervaring.

Event details

Locatie

Torenhof
Geneinde 1, 2260 Westerlo

Start en einduur

09:30 - 12:30

Prijs

Leden: €25
Niet-leden: €30

Inschrijven voor

14 september 2022

Contact info

louis_heylen@telenet.be

Onze andere events