Avondlezing

12 mei 2023

Machtige minnaars

Gorik Goris

INFO

Over dit event.

Tijdens de covid-lockdown vroeg Davidsfonds-Academie Gorik Goris om een interactieve lezing te maken. Die ging over Adolf Hitler en de vrouwen. Daarop verder werkend heeft hij een boek geschreven over de liefdesrelaties en huwelijken van bepaalde figuren uit de geschiedenis.

Zowel de machtige personen als hun amants gebruiken hun relatie om er voordeel uit te halen. Dat kan gaan om puur seksueel genot, maar ook om rijkdom en invloed te verwerven, en dat zowel voor zichzelf als voor hun familie of aanhang. De vorsten en de adel in het algemeen zijn bovendien bezeten om hun geslacht of dynastie verder te zetten. Ze proberen daarbij het vooral in de eigen stand te houden. De gearrangeerde huwelijken zorgen ervoor dat zowel mannen als vrouwen op termijn hun heil zoeken in minnaars en minnaressen.

In het boek en de bijbehorende lezing wordt een poging gedaan om voorbij die clichés te kijken. Naast meer algemene conclusies wordt er stil gestaan bij Hendrik VIII Tudor, de Romanovs, Marie Antoinette, Martin Luther King, Juan Carlos Bourbon en Sisi.

Wie is Gorik Goris?

De historicus en communicatiewetenschapper Gorik Goris (°Geel 1964) is gespecialiseerd in het begrijpbaar maken van geschiedkundige processen voor het grote publiek. Voor het secundair onderwijs heeft Gorik de methode Storia (Van In) mee ontwikkeld. Op zijn CV staat ook wetenschappelijk onderzoek, o.a. over de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog. Hij schrijft o.a. voor Borgerhoff-Lambrigts, Knack Historia (X-PAIR) en Standaard Uitgeverij-DF.

Event details

Locatie

Vesperzaal Abdij Tongerlo
Abdijstraat 40, 2260 Westerlo

Start en einduur

19:00 - 21:30

Prijs

Leden: €15
Niet-leden: €20

Inschrijven voor

8 mei 2023

Contact info

louis_heylen@telenet.be

Onze andere events