Avondlezing

9 maart 2021

De bevrijding van de Kempen vanuit geallieerd en Duits perspectief (september 1944)

Gorik Goris

INFO

Over dit event.

Alle activiteiten zullen met respect voor alle mogelijke veiligheidsmaatregelen georganiseerd worden (afstand bewaren, hygiëne van handen, stoelen, tafels en omgeving, dragen van een mondmasker…)

“Over de bevrijding in september 1944 is er al veel inkt gevloeid. De ene schrijver besteedt veel aandacht aan de grote offensieven (‘Market Garden’, Ardennenoffensief, …), terwijl de andere eerder focust op zeer plaatselijke gebeurtenissen. Het eerste uitgangspunt zorgt ervoor dat sommige gevechten wat genegeerd en zelfs vergeten worden. De zeer bloedige ‘Slag om Geel’ wordt bijvoorbeeld in de nationale geschiedschrijving over de bevrijding nauwelijks vermeld. De soms zeer plaatselijke verhalen op hun beurt zijn niet altijd goed geduid en worden nauwelijks in het groter geheel gesitueerd. Zeer dikwijls kijkt men naar de geschiedenis van de bevrijding ook vanuit geallieerd perspectief. In het achterhoofd speelt dan het besef dat de geallieerden uiteindelijk gewonnen hebben. Duitse bronnen helpen om dezelfde gebeurtenissen soms in een ander perspectief te plaatsen. De lezing plaatst de bevrijding van de Kempen (en Vlaanderen) in een breder perspectief met oog voor het geallieerde en het Duitse verhaal. De gevechten in de Kempen zijn een eerste manifestatie van het feit dat de Duitsers de strijd in de herfst van 1944 lang nog niet opgegeven hebben. Gorik Goris staat ook even stil bij de evolutie van de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog.”

Gorik Goris is historicus en communicatiewetenschapper en is gespecialiseerd in het begrijpbaar maken van geschiedkundige processen voor het grote publiek. Voor het secundair onderwijs heeft Gorik de methode Storia (Van In) mee ontwikkeld. Op zijn CV staat ook wetenschappelijk onderzoek, o.a. over de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog. Zijn recentste bijdragen over dat thema zijn ‘De Kempen bevrijd. 1944’ (Davidsfonds, 2016), Jaarboek 53 van het GGG (2018) en ‘The Battle for Geel’ (2019). Hij schrijft ook voor Knack Historia en ‘Le Vif Histoire’. Voor Davidsfonds Academie maakt hij de reeks ‘Duivelse minnaars’ met de relatie tussen ‘Hitler en de vrouwen’ als eerste bijdrage. Gorik verleent tevens historisch advies aan manifestaties. Zo is hij auteur en adviseur van spektakels (Gheelamania, de Merodes, Marie Antoinette, enz.) en regisseert hij mee de Sint-Dimpna-ommegang (2010, 2015, 2021). In het verleden werkte hij mee aan enkele VRTprogramma’s. Momenteel is hij directeur van het Sint-Dimpnacollege (KOGEKA) in Geel. Daarvoor was hij lector geschiedenis aan de SLO Letteren van de KU Leuven en het KHK (nu Thomas More) en leerkracht-coördinator aan het Annuntia-instituut te Wijnegem. 

Event details

Locatie

Vesperzaal abdij Tongerlo

Start en einduur

19:30 - 22:00

Prijs

Davidsfondsleden €15 / Niet-leden €20

Inschrijven voor

3 maart 2021

Contact info

louis_heylen@telenet.be
0475 34 11 88

Inschrijven

Schrijf u nu in!

De bevrijding van de Kempen vanuit geallieerd en Duits perspectief (september 1944)
Gorik Goris
9 maart 2021

Inschrijving is pas geldig na storting op BE 48 9796 0319 6727

Mededeling: AVL15 mrt + naam

Onze andere events