Avondlezing

25 mei 2021

1942, het kanteljaar in de oorlog

Herman van Goethem (UA)

INFO

Over dit event.

Alle activiteiten zullen met respect voor alle mogelijke veiligheidsmaatregelen georganiseerd worden (afstand bewaren, hygiëne van handen, stoelen, tafels en omgeving, dragen van een mondmasker…)

“Het boek 1942 Het jaar van de stilte brengt niet enkel een analyse over Antwerpen in de Tweede Wereldoorlog (met in het bijzonder de Jodenvervolgingen), maar geeft ook een andere analyse van het oorlogsjaar 1942. De periode van onzekerheid en twijfels waarin Duitsland aan de winnende hand leek (de ‘wondere zomer van 1940’), heeft veel langer geduurd dan algemeen wordt aangenomen, met name tot in november 1942. In de originele bronnen uit de tijd, zoals diplomatieke nota’s en dagboeken van politici, staan soms zinnen en overwegingen worden geïgnoreerd omdat ze onbegrijpelijk lijken. Ze vallen immers buiten het klassieke interpretatieschema. Maar ze laten ons wel zien dat ook geallieerde politici zeker tot einde ’42 rekening hielden met een mogelijk onderhandeld einde van de oorlog. Dan zou naoorlogs Europa er heel anders hebben uitgezien! Methodologisch roept dit een interessante reflectie op: je kunt pas lezen wat er staat als je weet wat er staat. Er zijn echter ook heel veel inhoudelijke vragen. Wat betekent de internationale koerswijziging einde 1942 concreet, en wat zegt ze ons ook over de voorgaande periode, het eerste deel van de oorlog? Hoe zag men in die eerste periode dan de toekomst tegemoet? Welke rol kon dan nog weggelegd zijn voor Duitsland in het nieuwe Europa? Hoe kon de herinnering aan die eerste periode na de oorlog worden uitgewist en vervolgens ook vergeten? Het analytische perspectief biedt een goed verklaringsschema voor het post factum beschouwd soms onbegrijpelijke en inconsistente gedrag van sommigen in 1941, 1942. Vanaf 1943 was die inconsistentie voorbij. Voortaan kon men ook haarscherp het onderscheid maken tussen de ‘witten’ en zwarten’. “

Herman Van Goethem is Doctor in de Rechten en Master Geschiedenis. Hij is lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België en van de Koninklijke Commissie voor Geschiedenis, lid van de Raad van Bestuur van het Interfederaal gelijkekansencentrum Unia.
Herman Van Goethem is sinds 1981 verbonden aan de UAntwerpen, thans als Gewoon Hoogleraar, en doceert er onder meer ‘Politieke Geschiedenis van België’. Hij publiceerde toonaangevende boeken over de Belgische geschiedenis waaronder Leopold III. De Koning, het Land, de Oorlog, 1994, 1162 p. (met Jan Velaers), en Belgium and the Monarchy. From National Independence to National Disintegration, 2010, 295 p. Zijn onderzoek naar de bestuurlijke collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog mondde in 2019 uit in het ophefmakende boek 1942 Het jaar van de stilte, 360 p.
Hij lag aan de basis van de uitbouw van Kazerne Dossin – Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten, dat in 2012 in Mechelen de deuren opende. Tot in 2016 was hij tevens conservator en Algemeen Directeur van Kazerne Dossin. Sindsdien is hij rector van de UAntwerpen. In 2020 was hij medeoprichter in Mechelen van het Hannah Arandt Instituut Stedelijkheid Diversiteit & Burgerschap, waarvan hij ook ondervoorzitter is.

Event details

Locatie

Vesperzaal abdij Tongerlo

Start en einduur

19:30 - 22:00

Prijs

Davidsfondsleden €15 / Niet-leden €20

Inschrijven voor

19 mei 2021

Contact info

louis_heylen@telenet.be
0475 34 11 88

Inschrijven

Schrijf u nu in!

1942, het kanteljaar in de oorlog
Herman van Goethem (UA)
25 mei 2021

Inschrijving is pas geldig na storting op BE 48 9796 0319 6727

Mededeling: AVL25 mei + naam

Onze andere events